Visst kommer ni ihåg då panelgardinerna kom? Ett helt nytt sätt att inreda med! Enkelt att sätta upp, stramt och inget ”lullull” och tänk vad lite tyg som behövs!

Men allvarligt talat, nu börjar jag vara less på alla dessa paneler. För någon vecka sedan hade Coop Forum en helsida i reklambladet med massor av olika panellängder. Det fanns t om en variant med omtag(!) – ja, men då har det väl ändå gått för långt!

Visst kan jag hålla med om att i vissa inredningsammanhang är det helt OK med panelgardiner – det har jag själv men det får inte liksom gå inflation i användandet. I helgen har jag själv sytt nya gardiner i vardagsrummet på övervåningen i mitt Villa Varm. Jag hittade ett svart spetstyg med ett mönster som en skog. Tyget kommer från Almedahls. Kanten var vågig men det tyckte jag störde så jag fållade in den. Jag valde att sy på ett veckband för att få ett snyggare fall och kunna styra vecken lite. 

Närbild på tyget från Almedahls

Närbild på tyget från Almedahls

  

Veckband syddes på för att lättare kunna styra vecken.

Veckband syddes på för att lättare kunna styra vecken.

Använd panellängder på nytt sätt

Nu till själva upphängningen: Sedan tidigare hade jag en vit panelgardin (som alla andra?!) som jag valde att ha kvar. Den nya svarta genomskinliga gardinen satte jag framför panelgardinen. Eftersom spetsgardinen är så tunn och genomskinlig skapade panellängden en lugn bakgrund till hela gardinuppsättningen.

Skenor i tak och panelgardin bakom

Skenor i tak och panelgardin bakom

 

Gardintips från mig

  • Sätt gärna upp skenor i taket och häng upp gardinerna i. Det ger en rymd åt rummet. I mitt Villa Varm har vi 2,40 m nere och 2,3 m uppe i takhöjd. Jag har satt upp skenor i några fönster både uppe och nere och det passar alldeles utmärkt med de takhöjderna. Välj gärna lister med tre spår, då kan du blanda olika typer av gardiner och typer av tyger. Det ger valmöjligheter för framtiden. Ikea har en bra och mycket prisvärd serie som heter Kvartal.
  • Om du inte är rädd för insyn, låt gärna gardinerna gå ut en bit i rummet och häng inte en massa tyg i fönstret. Det gör att fönstret ser smalare ut och ljusinsläppet blir mindre.  
  • Gör gardinerna riktigt långa. Precis så att de tar i golvet. Korta gardiner ser inte bra ut. Det kan faktiskt bli riktigt läckert om man har en tunn gardin som man gör medvetet för lång och låter den ligga ned i en liten ”hög” på golvet. Visserligen riktigt opraktiskt då man ska städa…
  • Blanda olika typer av gardiner och upphängningssätt i ditt hem. Att helt snöa in på en typ av gardin och gardinupphängning ser förutsägbart och fantasilöst ut.
  • Våga också att välja bort gardiner! I vissa fönster kan man faktiskt med fördel inte sätta upp någon gardin. Exempel på det kan vara fönsterpartier i en trappöppning, fönster som är inklämt mellan två överskåpar i ett kök eller i runda fönster som är snyggast i sig själva.
Nya gardiner på plats.

Nya gardiner på plats.