Det klassiska Ostindia från Rörstrand har under åren uppdaterats och kompletteras med både delar och mönster. 2012 fick konstnären Caroline Slotte uppgiften att skapa ett mer vildvuxet mönster och serien Ostinidia Floris föddes. Nu lanseras en ny variant den här gången i svart mönster.

Historien bakom Rörstrands klassiker

Ostindia blev framröstad av svenska folket framröstad till århundradets servis och den är följden av en försvunnen skatt. 1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och en skärva kärva från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand. Chefen, Knut Almströms fru fick en dag syn på den vackra skärvan och ska ha sagt: ”Knut, jag tycker du ska göra något av den här.” 1932 stod den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med sitt numera klassiska mönster.

Bild lånad från Rörstrand.

Jag har själv Ostindia hemma och vi använder den flitigt. Jag gillar kombinationen av det blå-vita mönstret med den terrakottafärgade kanten. Tyvärr har man tagit bort den och istället gjort den svart. Tråkigt tycker jag, det hade varit mer spännande att blanda den svarta dekoren med terrakotta. Kanske också som en hyllning till den gamla servisen. Kanske är det en pris- eller tillverkningsfråga. Vad tycker du?

Den svarta serien finns nu bara i Rörstrands butik på Kungsgatan, men kommer att lanseras i övriga butiker efter den 15 augusti 2019.