Trädäck Cuprinol olja

Trädäcket börjar ha några år på nacken och färgen ser sliten ut. Dags för uppfräschning – i år blir det med en kulör på oljan. Frågan är bara vilken av färgerna jag ska välja! Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Olja från Cuprinol ger terrassen ny kulör

Varje vår har jag oljat in altanen, den olja som jag tycker har hållit bäst är Cuprinol V. Trädäcket börjar se lite slitet ut och färgen är ojämn. Därför tänkte jag att i år ska jag olja med en kulör. Cuprinololjan för tryckimpregnerat virke finns i flera olika kulörer. Jag skulle vilja ha en mörk kulör men kanske inte alldeles för svart. Funderar om jag ska välja Beam som är gråsvart, Twillight – en riktigt svart färg eller Rocks som går mer mot brunt?

Uppdatering 14 juni 2020 – svart trädäck

När vi oljade vår terrass med svart olja, fick jag många frågor om vi upplevde trädäcket som hett under varma sommardagar. Eftersom vi då hade många stora tallar på tomten, fick terrassen vandrande skugga under dagen. Därför upplevde vi aldrig att det var något problem.
När vi sedan kapade ned flera av tiden, för att få mer sol på terrassen blir trädäcket hett. Visst går det att gå barfota men bäst är att ha tofflor på sig!
Därför vill jag rekommendera att man tänker sig för om man har ett riktigt soligt läge. Däremot har oljan hållit sig bra och färgen snygg över tiden.

Trädäck behandlad med svart olja

Här är ett exempel på en terrass som behandlats med en färgad olja. Den mörka färgen blir fin mot grönskan och det vita staketet. Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.