Trall med svart olja

Ett av mina projekt i sommar är att olja broar, balkonger och terrass med en färgad olja. Jag har valt Cuprinols Träolja Plus i kulören Twilight 1195. Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Så oljar du in trätrallen

Jag har nästan varje år oljat in altanen och husets träbroar, trallen blir mjuk att gå på och torkar fortare efter en regnskur. Själva hållbarheten på ett tryckimpregnerat trä påverkas inte, möjligen blir det färre stickor. Nu är terrassen nästan 15 år och alla lager av gammal olja har börjat flagna. Ett oljat trädäck kommer med tiden att bli mättat och då bildar oljan en tunn film som liksom flagnar av. Enklaste sättet att fräscha upp trallen är att tvätta den ren med tralltvätt och därefter olja den på nytt. Här får du se hur det går till!

Så oljar du trall

Dags att fräscha upp trätrallen på terrassen! Här är allt som behövs: tralltvätt, gummihandskar, rotborste, pensel och Cuprinol Träolja Plus i kulören 1195 Twilight. Jag använt Cuprinols olja de senaste åren och tycker att den är bäst.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Tvätta trallen med tralltvätt

Så här förbereder du trallen:

Som vanligt när det gäller målningsarbete så är det ju viktigt att man är noga med förberedelserna! Börja med att rengöra trallen med tralltvätt. Spola ytan först med vatten innan du applicerar tralltvätten. Jag använde en rotborste för att fördela vätskan över träet. Tralltvätt består av lut som är frätande, så var försiktig! Jag hade ordentliga gummihandskar och skyddsglasögon. Tänk också på att skydda omgivande ytor från stänk, tralltvätten löser färg vilket kan ge märken. Låt tralltvätten verka i 10 min. På trallen bildas nu en tjock yta av gammal olja och smuts som du spolar och skrubbar bort efter verkningstiden.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Tvättad trätrall

Här är trallen rengjord. På vissa ställen hade träfibrerna rest sig lite, där tog jag bara ett sandpapper och putsade lite försiktigt. Jag tycker att tralltvätten var mycket effektiv och lätt att arbeta med. Det krävs en minimal insats att få bort gammal smuts och olja jämfört med att slipa! Tralltvätten kan också användas om du vill få fram träfärgen igen. Låt träet torka ordentligt innan du börja att olja och eftersom den är vattenbaserad krävs det torrt väder under 6 timmar efter. Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Pigmenterad träolja

För den som känner för att få en annan kulör på sitt terrassgolv kan jag tipsa om pigmeneterad träolja. Finns den inte färdigblandad i butiken så kan en ofärgad olja brytas. Jag valde en svart kulör, Twilight 1195 från Cuprinol men de har andra ljusare kulörer att välja bland.

Uppdatering 14 juni 2020 – svart trädäck

När vi oljade vår terrass med svart olja, fick jag många frågor om vi upplevde trädäcket som hett under varma sommardagar. Eftersom vi då hade många stora tallar på tomten, fick terrassen vandrande skugga under dagen. Därför upplevde vi aldrig att det var något problem.
När vi sedan kapade ned flera av tiden, för att få mer sol på terrassen blir trädäcket hett. Visst går det att gå barfota men bäst är att ha tofflor på sig!
Därför vill jag rekommendera att man tänker sig för om man har ett riktigt soligt läge. Däremot har oljan hållit sig bra och färgen snygg över tiden.

Cuprinol oljning pågår

Äntligen dags för det roliga! Oljan ser väldigt svart ut då man penslat på den men då den dragit in träet blir den lite ljusare. Snyggt tycker jag. Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Så oljar du med pigmenterad olja:

När man målar med en pigmenterad olja finns det några saker man bör tänka på:

  • rör om oljan ordentligt innan du börjar
  • måla längs efter brädan och gör en bräda i taget
  • måla inte för flödigt, oljan ska hinna dra in i träet. Eftertorka med en trasa efter 10 minuter om det inte har absorberats i träet. Oljan får inte bilda film. (Gäller även ofärgad olja)
  • rör om oljan ibland under tiden du målar
  • dra raka penseldrag längs brädan i fibrernas riktning som avslutning eftersom du stryker