Svart altan

Sommaren är över och snart börjar det bli dags att plocka undan trädgårdsmöblerna för den här gången. Jag känner mig mycket nöjd med sommarens projekt – att olja terrassen svart med pigmenterad träolja.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Svart altan

Här kommer några bilder från den ”nya” svarta terrassen. Om du undrar hur den såg ut i våras så ser du det här.

Uppdatering 14 juni 2020 – svart trädäck

När vi oljade vår terrass med svart olja, fick jag många frågor om vi upplevde trädäcket som hett under varma sommardagar. Eftersom vi då hade många stora tallar på tomten, fick terrassen vandrande skugga under dagen. Därför upplevde vi aldrig att det var något problem.
När vi sedan kapade ned flera träd, för att få mer sol på terrassen blir trädäcket hett. Visst går det att gå barfota men bäst är att ha tofflor på sig!
Därför vill jag rekommendera att man tänker sig för om man har ett riktigt soligt läge. Däremot har oljan hållit sig bra och färgen snygg över tiden.

Svart altan 007

Mjuk och behagligt att gå på. Och för dig som är orolig för att en svart altan blir varm kan jag lugna dig. Efter den här varma sommaren så är terrassen testad. Trä lagrar inte energi på samma sätt som t ex stenmaterial så därför är det inga problem!
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Svart altan 005

Oljan är från Cuprinol och heter Trädäckolja Plus med färgen Twilight 1195. Den ser väldigt mörk ut när man stryker på den men blir snyggt svart då den torkar. Här kan du läsa mer om hur jag oljade.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Svart altan 001

Så här såg trallen ut innan jag började projektet. År av pålagd olja har bildat film och börjat flagna. Här kan du läsa om hur jag förbehandlade trätrallen innan.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.