Ett säkert vårtecken hemma hos mig är att olja trallen!
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg VillaVarm,

Dags att olja trallen

Jag försöker att varje år olja terrassen och broarna till vårt hus. Och visst har det varit år då jag inte hunnit, men jag försöker! Råd och tips hittar du här.

Om du vill olja din trall med en färgpigmenterad olja, så följ gärna mina råd här. Då krävs en mer noggrann rengöring, precis som jag skriver i det inlägget. Ska du bara olja igen med samma olja som förra gången räcker det med att du bara skurar trallen. Jag tycker det är bra att skura med en vanlig såpa – miljövänligt och doftar gott!

Ett gott råd – lägg inte på för tjockt med olja. Det är svårt att veta hur mycket träet suger, om inte allt sugits in efter en stund, gå med en trasa och eftertänka. Annars är risken att det blir kladdigt på trallen och med tiden kommer oljan att bilda en film och flagna. Lycka till!

Uppdatering 14 juni 2020 – svart trädäck

När vi oljade vår terrass med svart olja, fick jag många frågor om vi upplevde trädäcket som hett under varma sommardagar. Eftersom vi då hade många stora tallar på tomten, fick terrassen vandrande skugga under dagen. Därför upplevde vi aldrig att det var något problem.
När vi sedan kapade ned flera av tiden, för att få mer sol på terrassen blir trädäcket hett. Visst går det att gå barfota men bäst är att ha tofflor på sig!
Därför vill jag rekommendera att man tänker sig för om man har ett riktigt soligt läge. Däremot har oljan hållit sig bra och färgen snygg över tiden.