Gillar du att baka och pyssla i köket? Då ska du absolut testa att göra struvor, en riktigt gammaldags småkaka. Visst är det lite bökigt att fritera, men tar man det i lugn och ro så är det inga problem!

Recept på klassiska struvor

2 dl vetemjöl
2 dl gräddmjölk (ta hälften mjölk, hälften vanlig grädde)
2 msk strösocker
1 äggula

Olja till fritering, jag använde rapsolja. Strösocker att doppa i.

Blanda ihop smeten. Värm oljan till 180 grader, jag hade en termometer i så man ser när oljan har rätt temperatur. Ha ett lock till hands om oljan skulle börja brinna. Tänk på att aldrig släcka brinnande olja med vatten, då får branden ökad styrka!

Häll upp smeten i en trång skål, precis så att struvjärnet kommer ner i skålen. Värm järnet en stund i oljan och doppa ned det i smeten. Doppa det bara upp till kanten, inte så att smeten rinner över på ovansidan. Håll kvar i ca. 10 sek. så att smeten fastnar. Är järnet för svalt eller om du bara doppar det så rinner smeten av!

Doppa ner i oljan och håll ner järnet, nu kommer strukna att lossna. Vänd den med en hålslev så att den får fin färg på baksidan också. Tag upp den och låt den droppa av på hushållspapper, undertiden kan du låta det tomma järnet värmas i oljan. Rulla sedan i strösocker. Frys sedan in struvorna i en burk tills du ska ha ditt kafferep!
Lycka till!

 

Kul pyssel att göra struvor! Den fina kökshandduken med samiska förtecken kommer från Stoorstålka, den heter Souvas och kostar 160 kr. Struvjärn finns i köksbutiker eller kanske hemma hos farmor!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.