Har du fått äggvitor över är det perfekt att baka egna maränger! Minns att jag åt liknande maränger i Paris, de var stora och sega med en härlig chokladmarmorering. Vill man jobba lite extra så sjuder man marängsmeten över vattenbad – då blir de segare i konsistensen. En enklare variant är att bara vispa ihop smeten och grädda dem kladdiga i mitten, så blir det en blandning av ett frasig skal och en krämig insida.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Marängsmet:

4 äggvitor (ca 1,5 dl)
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret. Vill man göra en sjuden marängsmet som ger segare maränger, sjuder man smeten över vattenbad tills den är 55-60 grader. Ta den åt sidan och vispa till smeten är kall.

Chokladfyllning:

1 dl kakao
1 dl Socker
0,5 dl vatten

Låt koka upp och småputtra lite så att smeten blir som en  ”kola”.

Rör i chokladsmeten i den färdiga marängen. Rör inte för mycket, smeten ska bli marmorerad. Grädda i 120 grader på den nedersta falsen i ca 30-50 minuter beroende på hur sega du vill ha dem och hur stora du gjort. Jag stack med en provsticka för att testa att de var krämiga i mitten och klickade rätt så stora maränger.

Jag gjorde rätt stora maränger, gräddningstiden blir kortare om du gör dem mindre.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.