Gahkku eller samisk glödkaka är något som jag bakar ofta. Så roligt att det är den mest besökta sidan på min blogg. Skärbrädan som kakorna ligger på har jag köpt i Jokkmokk på butiken Stoorstålka.

Här hittar du till receptet. Genom åren har jag utprovat receptet och även testat att kalljäsa degen. Det förenklar hela bakprocessen om man vill baka degen vid en viss tidpunkt, t ex om du vill baka den över öppen eld eller i en bakugn som en Faster Greta som jag har.

Du kan också kalljäsa degen till Gahkku – samisk glödkaka

12 gram jäst
5 dl kallt vatten
50 gram smält smör (som du blandar med det kalla vattnet)
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
13 dl vetemjöl

Kör ihop degen i en degblandare till en deg. Häll över degen i en plastbunke med lock och ställ in i kylen över natten. Sedan tar du bara fram degen och bakar ut den som vanligt. Eftersom det tar ett tag att baka ut den så hinner den jäsa, resultatet blir detsamma.Kul att kunna bjuda på nybakat bröd till frukost eller lunch!