Måste bara tipsa er om det här fina receptet där du bakar bröd i en gjutjärnsgryta. Det är superenkelt att göra och du behöver inte ha en matberedare för att göra degen. Däremot så ska det jäsa över natten så det tar en tid att göra, men väl värt väntan! Brödet får en surdegssmak och är gott också att rosta.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Recept på bröd i gjutjärnsgryta

Har uppdaterat receptet efter att jag bakat det så många gånger!

6 dl vatten
(5 gram jäst) ta 15 gram istället – då jäser degen ännu bättre. Med mer jäst i degen kan du dela upp degen och grädda den en dag i taget, så orkar den jäs till nästa dag också. Gott med nygräddat både på lördag- och söndagsfrukosten!
1 msk salt
(2 msk honung) ta 2 msk sirap istället, funkar lika bra och är dessutom billigare 🙂
625 gram vetemjöl (eller blanda lite olika mjölsorter om du vill ha ett grövre eller mörkare bröd)
(1 dl solrosfrön eller pumpakärnor t ex) detta är bara viktigt då du gräddar brödet i en järngryta. Gräddar du det i en vanlig form eller om du bakar ut dem som baguetter behövs inga frön.

Blanda vatten och jäst så det löser sig. Rör sedan i salt, honung och mjölet till en lös deg. Gör degen i en bunke, lite större än själva degen så att den kan jäsa. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i kylen för att jäsa över natten eller minst 12 timmar.

Ta ut bunken från kylen och med hjälp av två skedar vänder du degen några gånger. Degen ska kännas lite seg och geléig i konsistensen. Låt bunken stå i rumstemperatur i några timmar.

Ställ in gjutjärnsgrytan i en kall ugn på andra falsen från botten och sätt ugnen på 250 grader. Låt grytan stå i ugnen i ca 20 min. Tag ut grytan och häll i fröna, sedan degen i den uppvärmda grytan. Sätt på locket och grädda i 30 min. Min gryta saknar gjutjärnslock så jag täckte bara med aluminiumfolie, har du en stektermometer så stick in den i degen. När brödet når 98 grader är det färdigt, det kan annars vara svårt att veta när brödet är klart.

Tag av locket och sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda ca 15-20 min. Har du termometer så kör du bara till den visar 98 grader.

Dra en bordskniv runt brödet i grytan så lossnar det lätt. Tag upp brödet från grytan och låt det svalna på galler under en bakduk. Skär inte i brödet då det är nygräddat, utan låt det svalna först så är det lättare att skära.

Uppdatering av recept!

Du kan också jäsa den längre, kom bara ihåg att röra i den så den sjunker ihop och inte rinner över kanten. Man kan faktiskt baka ut halva degen ena dagen och den andra den halvan dagen efter! Grädda den då som portionsbröd eller i en form. Småbröd gräddas ca 10 min i ca 250 grader och långpannebröd ca 40 min. i 225 grader. Kolla efter något recept du brukar använda.