Måste bara tipsa er om det här fina receptet där du bakar bröd i en gjutjärnsgryta. Det är superenkelt att göra och du behöver inte ha en matberedare för att göra degen. Däremot så ska det jäsa över natten så det tar en tid att göra, men väl värt väntan! Brödet får en surdegssmak och är gott också att rosta.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Recept på bröd i gjutjärnsgryta

6 dl vatten
5 gram jäst
1 msk salt
2 msk honung
625 gram vetemjöl (eller blanda lite olika mjölsorter om du vill ha ett grövre eller mörkare bröd)
1 dl solrosfrön eller pumpakärnor t ex

Blanda vatten och jäst så det löser sig. Rör sedan i salt, honung och mjölet till en lös deg. Gör degen i en bunke, lite större än själva degen så att den kan jäsa. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i kylen för att jäsa över natten eller minst 12 timmar.

Ta ut bunken från kylen och med hjälp av två skedar vänder du degen några gånger. Degen ska kännas lite seg och geléig i konsistensen. Låt bunken stå i rumstemperatur i några timmar.

Ställ in gjutjärnsgrytan i en kall ugn på andra falsen från botten och sätt ugnen på 250 grader. Låt grytan stå i ugnen i ca 20 min. Tag ut grytan och häll i fröna, sedan degen i den uppvärmda grytan. Sätt på locket och grädda i 30 min. Min gryta saknar gjutjärnslock så jag täckte bara med aluminiumfolie, har du en stektermometer så stick in den i degen. När brödet når 98 grader är det färdigt, det kan annars vara svårt att veta när brödet är klart.

Tag av locket och sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda ca 15-20 min. Har du termometer så kör du bara till den visar 98 grader.

Dra en bordskniv runt brödet i grytan så lossnar det lätt. Tag upp brödet från grytan och låt det svalna på galler under en bakduk. Skär inte i brödet då det är nygräddat, utan låt det svalna först så är det lättare att skära.