Källjäst skållat rågbröd

Kalljäst bröd är ett enkelt sätt att fixa gott, nybakat till frukosten. De här bullarna passar till alla möjliga pålägg och påminner lite om limpa till smaken.
Bild: Helena Sundström, Inedningsblogg Villa Varm.

Recept på kalljäst skållat rågbröd

Det finns väl inget så härligt som nybakt bröd? Dessutom sprider sig en mysig doft i hela huset. Kalljäst bröd är ett smart sätt om man vill njuta av nybakat till frukosten. Kanske något att överraska familjen med till helgen?

Här har jag bakat rågbullar som blev grymt bra. De påminner lite om en limpa och passar perfekt till alla möjliga pålägg.

Skållade rågbullar

Skållning:

500 g vatten, kokande
250 g grovt rågmjöl

Deg:

Skållningen, som har svalnat
350 g vatten, kallt, inte 37 grader!
50 g jäst
900-1000 g vetemjöl
100 g brödsirap
50 g rumsvarmt smör
20 g salt eller flingsalt
ägg till pensling innan gräddning och smält smör efter gräddning

Slå det kokande vattnet över mjölet och låt det svalna. Plasta in bunken och låt den stå i rumstemperatur.

Blanda den svala skållningen och alla ingredienser utom smöret och fingsaltet i en hushållsmaskin under 10 min. Arbeta sedan i smöret och saltet i 5 min. Låt jäsa i bunken i 30 min.

Dela degen i 20 st runda bullar och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper och ställ i kylen över natten (eller motsvarande timmar under dagen) jäser du dem i rumstemperatur tar det ca 2 timmar.

Tag ut plåtarna hur kylen och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. Grädda i 225 grader, innan du sätter in dem i ugnen penslar du dem med uppvispat ägg. Tiden för gräddningen är ca 15-20 min, kolla hur din ugn gräddar!

Pensla bröden med en klick smält smör då de kommer varma, ut från ugnen.

Njut av ett härligt, egenbakat bröd!