Kalljästa bröd kräver en minimal arbetsinsats, däremot så behöver de en natt att jäsa. Här har jag rullat små bullar som fått jästa i en muffinsplåt över natten, sedan gräddar man dem dagen efter.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Njut av nybakat bröd – recept på kalljästa frallor

Jag har bakat massor av bröd efter receptet med kalljäst deg som man gräddar i en gjutjärns gryta.
Nu har jag experimenterat med receptet och använt det till pizzadeg, baguetter och formbröd. Här har jag bakat portionsbröd med vallmofrön som jag gräddat i muffinsformar. Blev supergott!

15 gr. jäst
6 dl kallt vatten
625 gr. vetemjöl
1 msk salt
2 msk sirap

Rör ihop alla ingredienser i en bunke med lock. Låt degen jäsa över natten, gärna längre. Om degen jäser väldigt kraftigt, rör i den så den sjunker ihop. Ibland har den jäst över och tryckt upp locket och runnit över!
Vill du baka ut degen och grädda häften ena dagen och och den andra dagen så funkar det jättebra.
En deg blev 18 st bullar i en större muffinsplåt.

Jag bakade ut dem på kvällen efter en jästid på ca 6 timmar och lät dem jäsa över natten. Strödde lite vallmofrö i botten på muffinsformen innan jag la ned bullen.
På morgonen tog jag ut formen från kylen och lät den stå i rumstemperatur i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda sedan i ugnen i 225 grader under ca 11 minuter, kolla hur din ugn gräddar.

Njut av nybakat bröd till helgens frukostar. Degen fortsätter att jäsa i kylen så därför kan du baka ut det två dagar i rad. Degen kan du använda till andra bröd, som t ex pizzabotten, baguetter eller småbröd.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena