Jag har testat många olika recept på degar. Men här är mitt utprovade och bästa recept, en stor fördel med det här receptet är att det är kalljäst. Du kan alltså enkelt förbereda degen i god tid innan du ska baka ut pizzorna.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Recept på bästa pizzadegen

Det här receptet räcker till fyra tallriksstora pizzor, vill du göra fler eller större så ökar du bara upp degen.

7 gram jäst
3 dl kallt vatten
400 gram Tipo 00 mjöl (ett svenskt vårvetemjöl från Ramlösa Kvarn, finns på Coop och Ica)
2 msk olivolja
1/2 msk salt
2 tsk socker
(Till utbakningen använder du durumvetemjöl – viktigt!)

Kör alla ingredienser i en matberedare, kör degen ganska länge ca 10 minuter. Häll upp degen i en plastlåda med lock som du oljar med lit matolja i botten. Formen bör var ungefär halva mängden deg eftersom den kommer att jäsa under tiden. Ställ degen i kylskåpet under natten, du kan också låta den jäsa ytterligare något dygn. Jäser den upp till kanten så bara mosar du ner den så den inte jäser över.

När du sedan ska baka ut degen delar du upp den i fyra delar till runda bullar. Strö durumvete på bakbordet och kavla ut bottnarna. Det är superviktigt att använda durumvete vid utbakningen, vetet gör att botten håller sig torr så att du enkelt kan fösa över pizzan på hällen eller bakstenen. Använd också händerna och dra ut degen till rundlar, du kommer att märka att degen är väldigt elastisk och lätt att jobba med. Innan du lägger på fyllningen, rulla runt de färdiga bottnarna i durumvetet. Detta gör att botten blir mättad med mjölet så att den inte blir kladdig då fyllningen läggs på.


Vi bakar våra pizzor oftast i en vedeldad pizza ugn – Faster Greta från Hikki.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Köp Faster Greta med rabatt!

Är du intresserad av att köpa en pizza ugn från Hikki? Hör gärna av dig till mig på helena@villavarm.se så kan jag berätta mer! Vi har haft ugnen nu under ett halvår och jag har bakat allt från pizza till tortilla i den. Jag är dessutom ambassadör för Hikkis bakugnar och kan därför ordna så att du kan köpa den med rabattkod.

Grymt gott med hembakad pizza! Här en variant med tomatsås, mozarella, salami och oliver.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Testa gärna att göra en Pizza Blanca – då utesluter du tomatsåsen och tar creme fraiche istället. Getost och päron innan gräddig som man sedan toppar med balsamico, parmaskinka och ruccola är minfavorit <3