Gillar du kardemumma? Då tycker jag verkligen att du ska testa baka dessa semlor! Bullen är egentligen en vanlig bulle som fylls med mandelmassa och grädde.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena. Skärbrädan kommer från Stoorstålka.

Satsen blir ca 40 bullar och det fina är att när semmel-säsongen är över och du har bullar kvar i frysen, så funkar de som vanliga bullar! För vad gör man annars med tråkiga, släta semmelbullar som blivit kvar efter februari?

Recept på kardemummabulle-semlor

50 gr jäst, gärna för söta degar
5 dl rumsvarm mjölk
150 gr rumsvarmt smör
1dl socker
3 tsk hela kardemummakärnor som krossas i en mortel
1/2 tsk salt
ca 13 dll vetemjöl

Fyllning i bullarna

200 gr mjukt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 tsk hela kardemummakärnor som krossas i en mortel

Garnering: smör och socker
Övrig fyllning: Mandelmassa och grädde

Gör degen som en vanlig jäsdeg och kör allt en stund så att degen släpper kanterna ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i en halvtimme.
Under tiden som degen jäser gör du fyllningen.

Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut degen till en fyrkant och bred halva delen av fyllningen på plattan. Rulla ihop och skär i bitar, lägg i bullformar och låt jäsa igen i 40 minuter under duken.

Bullarna får jäsa under bakduk. Sprid ut dem lite på plåten så de får plats att jäsa. Innan gräddning penslar du dem med uppvispat ägg, en skvätt vatten och en nypa salt.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler och under bakduk.
Frys in de semlor du inte behöver och ta fram dem när det blir dags för semmel-fika!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Montera kardemummabulle-semlorna

Smält lite smör i en kopp i mikron och pensla på bullarna, rulla dem i strösocker. Dela dem på mitten, skär du för högt upp ramlar toppen isär.
Riv mandelmassa och blanda den med en skvätt grädde till en kräm som du klickar på bullarna. Vispa grädde som du spritsar eller klickar. Jag har en gräddsifon som jag använder, tyvärr hade jag skakat sifonen lite för lite, så grädden var lite för lös på bilden – men smaken var det inget fel på!