Tänk att stå här och laga mat! Inget är väl bättre än att äta ute? Bakugnen Faster Greta är tillverkad av tåligt cortenstål och står ute året runt.
Bild lånad från Hikki Sweden.

Grädda utomhus med Faster Greta

Har hittat den här fina bakugnen  Faster Greta från Hikki som håller till i Tärnaby. Företaget gör även vedeldade badkar och eldstäder att ha utomhus. Eftersom bakugnen är tillverkad  i cortenstål sä kan den stå ute året om. Något direkt underhåll kräver den inte heller. Cortenstål får med tiden en rostig yta, det är en del av själva skyddet. Jag tycker det är vackert. Jag har själv en kruka i  samma material och jag har tidigare skrivit om odlingslådor i stål.

Riktigt nätt och fin är ugnen. Med tiden kommer den att få en rostig nyans.
Bild: Lånad från Hikki, fotograf: Simon Öhman-Jönsson.

Ugnen kan du använda till all slags matlagning, precis som en vanlig ugn. Dessutom fungerar den också som en grill. Då du bakat klart kan du grilla på glöden med det medföljande gallret.
Historien bakom namnet är verkligen gullig. I Tärnabys trakter fanns det en samekvinna som alltid bjöd på kaffe till dem som passerade. Hade man riktigt tur så hade hon nybakad Gahkku, ett samiskt tunnbröd. Därför bär bakugnen namnet Greta!

Det här är själva bakytan, den mäter 47 x 47 cm. Själva öppningen är 43 cm. I ugnen kan du laga allt som du annars gör i en vanlig ugn. Priset ligger på 18.900 kr.
Bild lånad från Hikki.

Själva eldstaden kan man också använda som en grill efter det att man bakat färdigt, då är glöden perfekt. Jag gillar att ugnen är klar att användas direkt och att man inte behöver mura eller bygga in den. Den går ju faktiskt att flytta, totalvikten är dryga 112 kg, men tar man bort stenar och lösa delar så väger den 76 kg.
Tänk att ha den i stugan på vintern och hemma i trädgården under sommarhalvåret!
Bild lånad från Hikki.

Ambassadör för Faster Greta

Jag är ambassadör för bakugnen Faster Greta och har använt den under en länge tid. Är du intresserad av att köpa en Faster Greta och undrar över hur den fungerar? Hör gärna av dig till mig på helena@villavarm.se så berättar mer! Välkommen att höra av dig.

Svårt att baka på öppen eld – utan ugn!

Jag älskar att baka och det finns ju inget godare bröd än det som är gräddat i en vedeldad ugn. Dessutom är det mysigt att samlas utomhus och laga mat tillsammans. Här hemma har vi experimenterat med att baka små pizzor på en stenskiva som vi eldat under. Problemet blir att pizzan inte blir genomgräddad, undersida blir gräddad men fyllningen på blir inte nog varm och ytan inte riktigt nog färg. Måste nog skaffa mig en Faster Greta…

Mysigt häng vid grillplatsen hemma på gården. Var och en gör sin egen pizza, ett enkelt och trevligt sätt att umgås.
Vi har försökt att baka på en sten, men tyvärr så blir inte hela pizzan riktigt geenomgräddad. Vi fick improvisera och lägga över en rostfri skål för att få det skulle bli gräddat. Inte riktigt som man vill ha det!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Härligt att flytta ut fredagsmyset och äta ute!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.