Gahkku – underbart god och lätt att grädda i en stekpanna på spisen. Skärbrädan som kakorna ligger på kommer från Stoorstålka.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Samisk glödkaka – Gahkku

På marknader runt om i Norrbotten kan man köpa nybakad Gahkku, ett slags mjukt bröd som är tunnare än mjukkaka men tjockare än tunnbröd. Vi besökte Jokkmokksmarknad i vinter och givetvis fick en påse Gahkku följa med hem!

Men vad gör man då påsen är slut – jo, man bakar egen.
Här kommer mitt recept:

25 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
13 dl vetemjöl

Gör degen som en vanlig jäsdeg. Arbeta den i maskin ca. 5 min (längre om du gör den för hand). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Dela degen i 16 delar och kavla ut varje del till en rundel. Man kan kavla den ganska tunt eftersom den blir tjockare vid gräddningen. Avsluta med att köra en kruskavel över varje kaka innan gräddning.

Har du ingen kruskavel, så ta bara en gaffel och nagga brödet med. Genom att nagga brödet så förhindrar man att det jäser upp under själva gräddningen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Grädda i en torr stekpanna på spisen någon minut på varje sida. Då det bildats små bubblor på ovansidan är den redo att vändas. Vi brukar ibland gräddar brödet i en vedeldad bakugn från Hikki, det finns också större eldrivna bakhällar som man också kan grädda på, då kan man göra större kakor – då delas degen i 8 delar.

Linda in de färdiga bröden i bakduk och låt dem svalan. Nej, förresten ÄT ett gäng med smör på direkt!
Frys in bröden och ta fram dem eftersom du behöver (brödet torkar om man har dem i skafferiet)