Jag serverar potkäsen på Leksands tunnknäcke Tre Kullor Havsalt och Teff ett nyhet som jag har fått testa med Smakbox.
Bild och styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Gör en ostkräm av överblivna ostbitar – ett gott och bra sätt att minska på matsvinnet då man använder sig av ostkanter eller ostsnuttar som blivit kvar efter helgens ostbricka. Ostkräm eller potkäs som det egentligen heter, har sina anor från tyskan och betyder ungefär ”krukost”. Genom att tillsätta en skvätt med alkohol får man en längre hållbarhet och i vissa recept står det att man kan fylla på krukan eftersom då potkäsen håller länge i kylen. Potkäsen lagras enligt traditionen i en keramikburk med lock.

Efter helgens ostbricka brukar det alltid bli över några små ostbitar i kylen. Minska på matsvinnet och gör en god ostkräm eller potkäs – den håller sig bra eftersom man tillsätter lite alkohol i röran. Bitarna jag använde var både en hårdost, en krämig brie och en mögelost – ta vad du har över hemma!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Recept på Potkäs – ostkräm

150 gr blandade ostbitar
1 dl kvarg
1 msk snaps, brännvin eller annan starksprit
1 tsk kummin
salt efter smak

Riv osten på ett rivjärn, det funkar bra på den grövre sidan. Om du har någon mjukare och krämigare ost så mosa den bara med en gaffel. Blanda i övriga ingredienser och smaka av med salt. Häll upp röran på en burk med lock och förvara den i kylen.
Jag hade sparat en vacker porslinsburk som det varit stiltonost i, den blev perfekt att fylla potkäsen i.

Leksands Tunnknäcke Trekullor med frön och Teff är ett riktigt gott bröd. Härlig sälta och riktigt frasigt. Brödet är bakat av sädesslaget teff som är glutenfritt.
Bild och styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Om du är sugen på att testa en prenumeration på Smakbox – använd koden ”hemmahoshelena” så får du 20% på din första box. Rabatten gäller också om du köper en gåvoprenumeration.