Hallgolv med marockanskt kakel

Bort med det terracottafärgade golvet och in med det svarta och vita! Marockanskt kakel från Marrakech Design. Fix och fog från Lip som säljs av Svenska Kakel.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Ny hall med marockanskt kakel

Hallgolvet från slutet av 90-talet ska få en uppdatering. Det terracottafärgade golvet ska bytas ut mot ett marockanskt kakel i svart och vitt. Plattorna kommer från Marrakech Design och heter Palmblad.

Det nya golvet som jag valt är marockanska kakelplattor. Dessa är torrpressade cementplattor som först pressas i en hydraulisk press och sedan får de långsamt torka. Denna process gör att de får ett slitskikt på 3-4 mm vilket gör att mönstret håller för slitage. Däremot har de ingen glaserad yta vilket gör att man måste impregnera dem efter läggningen men innan fogningen. Jämför man hållbarheten med en traditionell glaserad platta så kommer den marockanska plattorna att åldras vackert.
Jag upptäckte att det gamla golvet hade märken där glasyren stötts bort. Liknande skador kommer nog inte att synas lika lätt på cementplattorna.

Impregnering av kakelplattor

Eftersom plattorna ska vara i en hall rekommenderade Marrakech Design att jag skulle använda Marrakech Polish. Ytan blir lättstädad och motståndskraftig. Impregneringen är en tunn mjölkig lösning som stryks på plattorna. I bruksanvisningen stod det att man skulle använda en påstrykare, någon sådan lyckades jag inte att hitta i färgbutikerna. Jag använde en trasa istället. Plattorna suger mycket i första varvet. Tänk på att stryka ut lösningen jämnt och dra trasan åt samma håll sista gången.
Låt impregneringen torka 12 timmar innan du gör varv två. Ytan blir något glansig efter behandlingen men så ska det vara. När du sedan ska våttorka golvet så använder du bara lite såpa i vattnet.

Palmblad svart vit

Golvet är lagt och impregneringen har torkat. Jag känner mig supernöjd med resultatet!
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.