Saftiga saffransmuffins toppade med en syrlig lingoncurd. Här kommer recepten från bakminglet som jag hade på Kust Hotell i Piteå, den 21 november 2025.
Foto: Magnus Sundström, Fotomyndigheten.

Inspireras av mina recept från bakminglet

Under kvällen bjöds det på en buffé av juliga bakverk, både söta och salta tillsammans med cava. Bakverken passar också bra till en glöggfest. Jag tycker det är gott att bjuda på både sött och salt till bubbel eller glöggen.

Saffransmuffins med lingoncurd

Muffinssmet

200 gr smält smör, låt det svalna.
1/2 gram saffran (1 förpackning)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Stöt saffranet i en mortel. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda bakpulvret i mjölet och rör ner det i smeten.
Grädda i muffinsformar, fyll dem till 3/4 delar och grädda i 150 grader varmluft i ca 20 minuter.
Lingoncurd

Curd är en kräm med ägg och smör som oftast används i tårtor, bakverk eller som en marmelad. Den mest klassiska är den med citron i. Här har jag gjort en norrbottnisk variant med lingon som jag toppar muffinsen med, den är också god som marmelad till en ostbricka.

125 gram lingon
1/4 blad gelatin
70 gram socker
1 ägg
50 gram smör i tärningar

Lägg gelantinbladet i vatten. Mixa lingonen med en stavmixer och blanda i sockret. Värm lingonen och sockret i en kastrull tills dess att sockret smält. Vill du ha en slät curd, så silar du – annars låter du skalbitarna vara kvar. (På bilden är curden silad)

Vispa upp ägget lätt, rör i äggvispet i den ljumma lingonblandningen. Värm till 84 grader och rör hela tiden – nu är krämen tjock.

Tillsätt det urkramade gelantinbladet och låt det smälta i smeten. Låt curden svalna till ca 60 grader, klicka i smöret, lite i taget samtidigt som du kör med en stavmixer. Fortsätt med stavmixern ytterligare 2 minuter tills allt är väl blandat.

Spritsa/bred curden på muffinsen och garnera med några lingon, frysta går bra!

Tänk på att curden bara håller ca 1 vecka i kylen, men den går utmärkt att frysa in.

Peppkakssnittar med stjärnanis

Pepparkakssnittar är enkla att baka och har en härlig seg konsistens, här har jag tillsatt stjärnanis för att få en extra lakritston på kakan. Här hittar du receptet till kakorna.

Pepparkakskryddade grissini med ädelostkräm

Inspirerade av de torra brödstickorna från Italien, men här kryddade med pepparkakskryddor passar fint till den salta ädelostkrämen.

25 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk ingefära, malen
2 tsk kanel
1/2 dl socker
7 dl vetemjöl.

Gör degen som en vanlig jäsdeg och låt den jäsa i 30 min. Kavla ut degen ca 0,5-1 cm tjock och skär centimeterbreda remsor, (som grissini-brödstickor.)

Tvinna dem och lägg dem på plåt och låt dem jäsa i ca 15 minuter. Grädda dem i 200 grader, vanlig ugn i ca 10-15 min. Om man vill kan man låta dem torka i ugnens eftervärme.

Ädelostdipp

Blanda en Kvibilleost 140 gr med 1 burk creme Fraische till en kräm och servera till.

Minipajer med grönkål och Västerbottensost

De små minipajerna med grönkål och Västerbottensost har jag inte något recept på här, utan köket på Kust lagade dem på egen hand. Gör bara en vanlig pajdeg som du bakar av i mindre bakformar. Fyll dem med stekt grönkål och lök, fyll på med en äggstanning och toppa med Västerbottensost. Om man vill är det gott med lite hackade valnötter på.

Tack alla för en trevlig kväll på Kust Hotell i Piteå. Hoppas jag inspirerat dig till att baka hemma!
Foto: Sara Lundberg, Bright Id AB.