Ingen har nog varit i USA utan att ätit en bagel med färskost till frukost. Det lite sega matbrödet med olika toppingar och smaker är egentligen ett judiskt bröd. Den sega konsistensen får man genom att koka brödet i vatten innan gräddningen. Visst är det lite pyssel att baka det, men det blir grymt gott!
Det här receptet har jag fått av en kompis som jobbade som au pair i Boston.

Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Recept Bagels

Den här satser ger ca 20 st bagels och degen ryms i en vanlig matberedare. Om du har en större modell, typ Ankarum kan du gör en större sats på en liter degvätska.

7,5 dl vatten
3/4 pkt jäst
ca 975 gr vetemjöl
2,5 msk socker
1,5 msk salt

Uppvispat ägg till pensling och valfri topping. Sesamfrön, vallmofrö eller solroskärnor etc.

Rör ut jästen i vattnet som du ljummat upp till 37 grader. Blanda i socker, salt och vetemjöl och kör till den i en matbererdare till en blank och fin deg, det tar ca 10 minuter. Har du ingen matberedare får du istället röra och knåda degen – länge!
Låt degen vila i 20 minuter, ta upp den på bakbordet och dela den i 20 bitar. Nyp ihop dem och forma dem till runda bollar. Låt dem vila i 10 minuter.
Tryck fingret genom bullen och dra sedan lite i hålet runt om, så du får ut den klassiska bagels formen. Man kan dra ut hålet ganska stort, eftersom bullen ska jäsa igen och då går hålet ihop något.
Jäs degen igen i 20-30 minuter. Under tiden förbereder du det uppvispade ägget, fröna du ska doppa dem i och en stor gryta med vatten och någon matsked socker i.

Koka upp vattnet och sjud bröden 1 minuter på varje sida. Ta upp dem med en hålslev på en tallrik och låt den svalna lite innan du penslar dem med ägget och doppar dem i toppingen.

Grädda dem på plåtar med bakplåtspapper i 225 grader och ca 13 minuter. Kolla hur din ugn gräddar!
Låt svalna på galler under bakduk. Njut dem med cream cheese och en god marmelad. Eller som matiga luchmackor med färskost, gravadlax och lite krasse!
Bagels funkar bra att frysa in och du kan enkelt rosta dem i en brödrost om du klyver dem först.

Efter den sista jäsningen kokarm man bagels:arna i sjudande vatten med lite socker i. Låt de sjuda 1 minut på varje sida.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Pensla bröden med ägg och doppa i valfria frön eller låt dem bara penslade, kallas plain på engelska.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Nybakade och färska! Låt dem svalna under bakduk på galler.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Använd de toppingar som du tycker är godast. Här har jag använt blåa vallmofrön, solrosfrön och svarta sesamfrön. Här hemma äter vi dem med cream cheese och en god marmelad. Du kan rosta dem i en brödrost om du delar dem först.
Den fina skärbrädan kommer från Stoorstålka.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.