Att bjuda på en bål är trevligt och ett enkelt sätt att lösa fördrinken om man är många. Och med lite fantasi och planering kan du presentera bålen infrusen med vackra blommor och gröna blad. Dessutom håller sig skålen kall hela festen!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Frusen bålskål dekorerad med blommor

Genom att frysa in bålskålen i en isklump så håller sig bålen kall länge. Dekorerad med blommor och blad blir hela bålen ett fint blickfång på festen. Jag frös in skålen två dagar innan den skulle användas.

Ställ bålskålen på ett fat så att smältvattnet kan samlas upp. Min isklump var lite ojämn i botten och isen glider lätt på fatet, sätt en servett eller en bit papper under så står den stadigt. Jag la lite isbitar runt om, mest för dekoration.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Det här behöver du:

Bålskål
Hink stor nog att rymma bålskålen. Räkna med att hinken fryser sönder!
Blommor, bär och blad – allt efter säsong
Plats i frysen eller kallt ute…

Så här gör du en frusen bålskål

Fyll hinken med vatten och lägg blad mot kanten. Jag plockade Rönnspirea från trädgården och de fastnade bra mot hinkens kant.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Klippte lite olika blommor som jag la i en ring runt om, blommorna flyter så man får försöka trycka ned dem lite.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Sedan tog jag bålskålen och tryckte ned den i hinken. Min skål är gjord av glas, men det är ingen fara att frysa den på det här sättet.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Ner med hink och allt i frysen. Jag frös in min skål två dygn innan festen och den hann frysa ordentligt.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

När du sedan ska ta ut hinken så ställ den i en ho med vatten. Min hink hade frusit sönder ordentligt i botten så den var bara att försiktigt bryta loss.