Simon Key Bertman

Månadens designer här på Inredningsblogg Villa Varm är Simon Key Bertman.
Foto: Eric Asp.

Intressanta mönster i unik design

Jag fick tillfälle att ställa några frågor till designern Simon Key Bertman. Simon arbetar med textil och har gått fem år på konstfack och sedan ett år på Kungliga Konsthögskolan. Under hela maj har du som läsare av bloggen 15 % rabatt på allt i Simon Key Bertmans webbshop ange koden ”villavarm”.

Simon, berätta lite om dig själv och hur det blev att du började med design!

Jag har alltid tyckt om geometriska mönster och färger som blandas på olika sätt.
Jag fastnade för textil och framför allt vävning då det passar bra till mitt formspråk.
Gradient grey Pläd
Min personliga favorit bland Simons produkter pläden Gradient Grey. Pläden har ett fantastiskt mönster tack vare vävtekniken Panama Bindning. Pris 2495 kr, 100 % Nya Zeeland-ull.
Foto: Eric Asp.

Jag föll för den fina pläden, Gradient Grey. Berätta lite om vad du inspirerades av då du designade den!

Inspirationen var att tillverka pläden med 4 intilligande trådar, sk Panama bindning. Med 4 trådar kändes det naturligt att använda 4 färger och med dessa färger kunde jag då skapa 13 färgnyanser i färgordning från ljust till mörkt.

Tanken med pläden är att man behöver se hela pläden för att uppleva mönsterbilden. Men en pläd är oftast vikt och då ser man endast delar av mönsterbilden, olika delar beroende på hur den är vikt. Därför tycker jag att den blir intressant då varje del av den är unik och bör göra att man tycker mönsterbilderna är intressant en längre tid än en mönsterbild som repeterar sig.

Jag gillar det här som en kund berättade om pläden:
Sedan ägnade hon och flera gäster sig åt att under en lång stund vika den på olika sätt för att se hur “den gjorde sig som bäst”. Till slut kom alla fram till att den gör sig som bäst hur man än viker den.
Panama bindning pläd
Närbild på en del av pläden, här ser man hur de olika färgtonerna uppstår.
Foto: Eric Asp.

Var tillverkas dina produkter?

Mestadels i Indien, en del tillverkas i Thailand och Sverige

Vad har du på gång just nu?

Jag har en helt ny kollektion på gång, som heter ”FOOD”. Den ligger inte i webbutiken ännu eftersom textilierna först levereras i slutet av juni och under hösten. Många konstgallerier har redan visat intresse för mattorna, vilket känns verkligen roligt.
Är du själv designer eller formgivare och vill bli intervjuad här på min inredningsblogg, skicka ett mejl till helena@villavarm.se skriv ”Månadens designer” i rubriken.