Formex 2018 bjöd på hantverk, naturmaterial och återvinning. Keramikern Stefan Andersson visade upp sina alster som han bränner i en vedeldad keramikugn.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Nu är jag hemma efter två roliga dagar på Formex-mässan i Stockholm. Jag vill gärna summera och visa er besökare vad jag upplevt på mässan – nordens största för design och inredning. Att prata om trender tycker inte jag om, det känns stressande! Nu när vi dessutom ska tänka på hållbarhet och inte överkonsumera saker. Men man kan ju självklart inspireras och använda sina saker på ett nytt sätt, måla om en sak eller fynda något liknande på loppis.
Här kommer min summering från Formex:

Hantverk

Jag är imponerad av hantverk och tycker det är något vi verkligen ska värna om. I år hade Formex skapat en fin hantverksdel där flera olika hantverksgrupper ställde ut; keramiker, träsnidare, broderi och fotografi mm. Keramikern Stefan Andersson satt och drejade samtidigt som han berättade om sitt hantverk och hur han bränner sitt lergods i en vedeldad ugn under flera dygn.
Just hantverk ser man mer och mer av och det är något som verkligen är i tiden. Inredningsdetaljer ska gärna se handgjorda ut även om de är tillverkade maskinellt.

Gult är höstens färg. Här olika kuddar och plädar i Affaris monter.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Curry, öken, desert – gult är höstens accentfärg

Höstens stora färg är gult. Inte en knallig gul, utan en lite blekt curry-färgad kulör. Den dyker upp både här och där, har olika namn men kulören är densamma. Fin att kombinera med grått och svart som redan finns i många av våra hem.

Himla visade sina vackra linneprodukter också hos dem fanns den gula kulören med.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Återbruk och hållbarhet i focus

Man märker mer och mer att varumärkena vill arbeta mer hållbart. Under mässan noterade jag flera olika företag som jobbar med detta. Ceannis, ett företag som säljer väskor, kuddar och necessärer använder olika typer av återvunnet material. Axelremmar i återvunnet glas, en shoppingbag av återvunna plastflaskor och väskor i veganläder.

Himla som gör textilier för hemmets alla rum och är väl mest kända för sina linneprodukter berättade att man nu startar syateljér i sina egna butiker. Där kan du lämna in dina gamla Himla-produkter och få dem omsydda. Också ett led i att vi ska återanvända våra saker.
Att använda linne istället för bomull är också bättre ur miljösynpunkt. Linne kräver mindre vatten och kemikalier än bomull. Dessutom kan vi odla det i vårt närområde, något som inte går med bomull. Himla linneproduktion sker främst i Batikum, vilket jämfört med bomullen blir lokalproducerat.

Grönt är skönt! Fint med gröna växter i inredningen. Här en bild från Mr Plants monter.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Gröna växter – inred med grönt

Mer grönt i hemmet! En tydlig trend är grönt och odling. Inred rummen med gröna och gärna stora växter. Kanske inte så lätt för alla som inte har gröna fingrar. En lösning kan vara att köpa konstgjorda växter. MrPlant är en leverantör som gör riktigt fina och naturtrogna växter, som den här palmen Cycas.