Alltså det här brödet! Såå otroligt gott och lyfter vilken buffé eller middag som helst. Ajvar ger brödet en vacker färg och linfröet gör det saftigt. Dessutom är det väldigt lätt att baka!
Bild och styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Focaccia-bröd

1 dl hela linfrö
1,5 dl kokande vatten
12-13 del vetemjöl
1 pkt torrjäst (12gr)
0,5 msk salt
0,5 del ljus sirap
5 dl vatten, 50 grader varmt
0,5 burk Ajvar

0,5 dl olivolja, penslas på degen
Flingsalt strös på

Gör så här:
Blanda linfröet med det kokande vattnet och låt det svälla i 10 minuter. Blanda torrjästen med hälften av mjölet. Tillsätt alla ingredienser och kör degen i en assistent i 10 minuter. Blanda i mer mjöl eftersom, tänk på att inte göra degen för hård, den ska vara ganska lös!
Låt jäsa 30 minuter i degbunken, täck över med en bakduk.
Smörj en långpanna med smör och häll i degen. Tryck ut degen med händerna så den blir jämt över hela formen.
Pensla på olivoljan och strö över flingsaltet, låt jäsa i 15 minuter.

Grädda i ca 35 minuter i 200 grader. Självklart kan du frysa in brödet om du får bitar över.

Tips! Lägg den halvfulla glasburken med Ajvar  i frysen, så har du till en ny sats, tag bara ut den i rumstemperatur en stund innan och låt den tina. Förvarar du burken i kylen är det risk att den börjar mögla innan du ska baka nästa gång.