Min mamma brukar baka det här goda brödet. Du gör det enkelt in en långpanna och det blir saftigt och luftigt. Prova du med!
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Havrebröd i långpanna – recept

1,5 dl havregryn
3 dl vatten, kokande
3 dl standard mjölk 3%
1 pkt färsk jäst
2 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
1 stort ägg
240 gr rågsikt
400 gr vetemjöl

Lägg havregrynen i en bunke och häll det kokande vattnet över. Låt stå en stund och svälla. Häll i den kalla mjölken, men kolla så att röran inte har högre temperatur än 37 grader innan du sätter i jästen. (jag hade för bråttom en gång när jag bakade och rörde i jästen i den för varma blandningen, vilket gjorde att jästen förstördes och degen jäste inte…)

Rör i resten av ingredienserna och kör degen i maskin i ca 7 minuter. Degen ska inte vara hård, utan hellre lite klibbig. Täck över unken och låt jäsa i 30 minuter.

Smörj en vanlig långpanna och häll ut degen – den ser tunn ut, men jag lovar den jäser och blir tjockare! Ta degskrapan och skär rutor i degen. Täck med en bakduk och låt jäsa igen i ca 30 minuter, till dubbel tjocklek.

Värm ugnen till 250 grader, sänk värmen till 200 grader då du ställer in plåten och grädda i ca 15 minuter. Frys gärna in brödet som blir över och plocka fram när du behöver!

Köksmaskinen MUM5 från Bosch är en praktisk maskin med inbyggd våg och tydlig timer som visar hur länge du kört degen. I senaste numret av Råd & Rön, där man testade 17 olika köksmaskiner, tog den här andra platsen med en ynka poäng från ettan.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.