Att baka egna digestivekex är inte svårt och ingredienserna har du säkert redan hemma i skafferiet. Ska du göra en cheesecake så blir en sats perfekt för en botten.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Recept på digestivekex

1 dl havregryn (kör grynen en stund i matberedaren tills de blir som ett mjöl)
1,5 dl havregryn
3 msk maizena majsmjöl
0,5 dl socker
1/4 tsk salt
1/4 tsk bakpulver
50 gr kallt smör
1 msk mjölk

Kör först den första decilitern havregryn till ett mjöl i matberedare. Blanda sedan i de andra grynen och övriga torra ingredienserna. Tärna smöret och kör det med mjölet, tillsätt mjölken till en slät deg.
Låt degen vila i 20 minuter.
Forma degen till en rulle på ca 5 cm i diameter
Plasta in den och ställ i kylen 1 timme.
Ta ut från kylen och skär i tunna skivor ca. 5 mm. Forma till dem på plåten, det blir drygt 15 kakor.
Grädda i varmluft 175 grader i ca 10-15 minuter.

En sats ger ca 15 kakor, men behöver du fler kakor så är det bara att dubbla satsen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Botten till en cheesecake

Till en botten på en cheesecake blandar man krossade digestivekex med smält smör. Nu kan du istället baka egna kex som du använder till botten. De blir så mycket godare än när du använder köpta kex!
Gör degen men istället för att baka ut den till kakor, smular du bara degen på plåten och gräddar.