Servera en klassisk skagentårta i portionsburkar, ett trevligt sätt att bjuda förrätten på. De går dessutom att förbereda i god tid innan middagen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Skagentårta är en stående klassiker hemma hos oss. Jag brukar göra den till julbordet, midsommar eller till en buffé. I vanliga fall gör jag den i en vanlig sockerkaksform med en löstagbar kant. Tyckte det var en kul idé att istället servera den i småglasburksr med patentlock. Glasburkarna har jag köpt på Ikea och är också kul att använda till desserter i portionsstorlek.

Recept på Skagentårta i portionsglas

En sats räcker till ungefär 8 burkar, lämpliga till förrätt.
200 gr kavring eller annat mörkt bröd. (Det gör inget om brödet är torrt eller har varit fryst)
75 gr smält smör

Röran:
1 burk creme fraiche
200 gr creme cheese
1 liten hackad rödlök
1 burk kräftstjärtar i spad, hacka till mindre bitar
500 gr oskalade räkor
1-2 tsk hummerfond (jag hade Bongs hemma)
Riven pepparrot, färsk. Smaka av så det blir lagom!
1/2 dl dill
Smaka av med salt och peppar.

Riv brödet på den grövsta sidan på ett rivjärn eller hacka det fint om det är svårt att riva. Smält smöret och blanda ihop det med brödrivet.
Blanda ihop röran utom räkorna som du dekorerar med.
Varva brödsmulet med röran i glasburkarna. Vill du förbereda så stanna här och dekorera nästa dag. Burkarna kan med fördel göras dagen före, smakerna blir bara godare!

Dekorera med dillvippor, räkor och citronskivor.

Kul sätt att servera förrätten på! Glasburkarna kommer från Ikea, porslinet heter Ester och kommer från RustaBild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Nyfiken hur resten av dukningen såg ut till den här middagen? Här hittar du bilder och mina bästa dukningstips. Hoppas du får idéer och blir inspirerad!