Tyngdtäcken är verkligen i ropet just nu. I vår familj har vi testat ett tyngdtäcke från The Nap Lab och familjen är nog delad i två läger och man gillar att sova med ett tyngdtäcke eller inte.
Här kommer mina bästa tips på hur du kan tänka om du är intresserad av att köpa ett tyngdtäcke, men inte är helt övertygad!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Uppdatering 2022-11-21: Företaget The Nap Lab har gått i konkurs och finns inte längre kvar. Därför har jag plockat bort alla länkar till företaget då dessa inte fungerar längre.

Börja med ett täcke

Om du är nyfiken att sova med ett tyngdtäcke är mitt tips att börja med att bara köpa ett,  till hela familjen. Vi har ett 7 kg täcke som passar alla i familjen, då våra barn är i tonåren. Låt täcket gå runt, så alla får en chans att verkligen prova och se om det passar. Vi är alla olika och för dem som uppskattar ett fluffigt duntäcke kanske inte ett tyngdtäcke känns riktigt rätt i början.
Dessutom tar det några nätter innan man har vant sig och vet om det är något för just mig.

Använd det i perioder

Under vissa tider kan det var en bra hjälp att få dig att slappna av. Jag har sovit med tyngdtäcket när jag har varit väldigt trött men samtidigt behövt extra hjälp att sova riktig gott. Det har verkligen hjälpt mig och jag har vaknat utvilad före väckarklockan. Se tyngdtäcket som ett redskap till en bra nattsömn.

Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Ha ett duntäcke över

En del kan uppleva ett tyngdtäcke för kallt att sova i. Är man är väldigt frusen av sig, är det skönt att ha ett vanligt täcke över. Då är det vanliga täcket ett bra komplement.

Hjälp vid klimakterieproblem

Problem med nattsömn och svettningar hör till klimakteriet. Ett tyngdtäcke kan hjälpa till med en bättre nattsömn och lindra nattsvettningar. Jag har själv upplevt att jag inte längre vaknar och svettas, något som jag gjorde med ett vanligt täcke. Kan vara värt att prova om du sover dåligt pga klimakteriet.

Ha det som en filt

Om man vill sova middag en stund och få en riktigt bra avslappning, använd tyngdtäcket som en filt. Direkt kände jag ett lugn och avslappning! Om du hellre vill ha en filt, men med samma funktion har The Nap Lab riktigt snygga stickade plädar med tyngd. Dessa kan du förboka här.

Tyngdfilten eller pläden blir också en fin inredningsdetalj. Dessa plädar finns för leverans i november.
Bild: Lånad från The Nap Lab.