Rostfria diskbänkar är tåliga och lätta att hålla rena. Här har jag samlat råd och tips på hur du sköter din diskbänk så den håller sig fin länge. Diskbänken kommer från Decosteel och blandaren i koppar är från Tapwell.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

En diskbänk i rostfritt är tidlös och slitstark. Även om den är lätt att rengöra finns det saker som du bör undvika för att hålla den fin, länge.

Inte stålull!

Stålull kan repa ytan och dessutom lämna kvar små partiklar som med tiden kan ge rostfläckar. Använd istället en svamp med krämrengöring, som t ex Vim eller den gröna burken Universalstein.

Visst blir det lite repor med på en rostfri diskbänk, men det är ju en del av charmen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Undvik syra och klor

Använd inte rengöringsmedel som innehåller syra eller klor, de kan ge fläckar på diskbänken. Även livsmedel som till exempel citron, ketchup eller vinäger kan också ge fläckar vid längre kontakt.
Diskmedel och såpa är milda och bra rengöringsmedel som du ska använda istället. Torka gärna av med en torr trasa då bänken är ren, så blir ytan blank och fin.

Pass upp med heta grytor!

Rostfritt tål dock värme, men tänk på att det kan bli märken av en het gryta som ställs direkt på diskbänken. Det kan också bli bucklor på ytan av hettan.

Rengör silen enkelt

Silen i disk- och slaskhon blir ofta smutsig och får en fet hinna. Pusta upp den på samma sätt som diskhon, med en svamp med typ Vim. Ett annat enkelt sätt är att lägga in den i diskmaskinen när du ändå kör den, silen blir ren – det lovar jag!

Silen i diskhon – kör den i diskmaskinen när du diskar annat. Den blir strålande ren!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Vill du läsa fler kökstips? Här har jag skrivit några andra inlägg om för och nackdelar med porslinshoar och stenskivor.